Czym jest karambola i jakie ma właściwości?
Nie ulega wątpliwości, że na świecie istnieje wiele rozmaitych gatunków owoców – zarówno tych mniej, jak i bardziej znanych. Do pierwszego grona można z pełnym przekonaniem zaliczyć karambolę, która, mimo że nie jest tak popularna, jak np. jabłka, z biegiem czasu zdobywa coraz więcej miłośników.
Czym jest karambola?
Jak już zostało wspomniane, karambola jest owocem tropikalnym. Ten nietypowy przysmak rośnie na drzewach karambolowych, które uprawiane są przede wszystkim w południowo-wschodniej Azji. Co ciekawe, z tych samych rejonów pochodzi wszystkim dobrze znany banan, jednak popularność karamboli nie jest aż tak duża. Czas to zmienić!
Karambola wyróżnia się przede wszystkim bardzo oryginalnym wyglądem. Już z zewnątrz zaskakuje swoją ciekawą budową, jednak na szczególną uwagę zasługuje jej środek, gdyż owoc po przecięciu przybiera formę gwiazdy. W tym miejscu warto zaznaczyć, że zarówno środek, jak i skórka smakołyku są w pełni jadalne, a co istotniejsze – niezwykle smaczne. Co ciekawe, jest to chętnie wybierany świeży owoc dla restauracji, który sam w sobie może stanowić ozdobę dania.
Dlaczego warto jeść karambolę? Wartości odżywcze i smak
Wiele osób opisuje smak karamboli jako słodko-kwaśny, nieco cytrusowy, trochę słodki, a momentami goryczkowy. Wiele zależy od odmiany oraz jakości konkretnego owocu, które determinują jego walory smakowe. Na szczególną uwagę zasługują jednak wartości odżywcze karamboli. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy A, B i C, a także potasu i fosforu.
Podkreślenia wymaga fakt, że karambola ma niski indeks glikemiczny. W praktyce oznacza to, że może być bez obaw spożywana przez osoby chorujące na cukrzycę. Ze względu na niską kaloryczność świetnie sprawdzi się również w diecie redukcyjnej.