Grzyby
Grzyby są cenionym na całym świecie dodatkiem do potraw, dlatego też nie mogło ich zabraknąć o ofercie naszego sklepu. Znajdziesz w niej zarówno popularne, jak i mniej znane odmiany grzybów, które dodadzą każdemu daniu przysłowiowego „pazura”.
Grzyby enoki mają lekko owocowy smak, którym zachwycają podniebienia smakoszy na całym świecie. Znane w Azji grzyby shimeji są dla odmiany lekko pikantne z orzechową nutą. Grzyby portobello to odmiana doskonale znanej w naszym kraju pieczarki jednakże ma znacznie bardziej wyrazisty smak. Ponadto proponujemy klientom także znane i cenione kurki, boczniaki czy pieczarki, które idealnie podkreślą smak zarówno dań mięsnych, jak i rybnych.
Boczniak królewski
W skład naszej oferty wchodzi m.in. boczniak królewski. To grzyb powszechnie stosowany do tworzenia dań wegetariańskich, zwłaszcza imitujących tradycyjne kotlety schabowe. Ma dość dużą powierzchnię, dlatego pozwala na łatwe panierowanie. Boczniaki królewskie wzrastają w polskich warunkach, więc wykorzystujemy głównie grzyby od lokalnych producentów.
Grzybki enoki
Na szczególną uwagę zasługują również grzybki enoki. To charakterystyczny składnik dla kuchni japońskiej, chińskiej i koreańskiej. Podaje się je zarówno na świeżo, jak i w formie konserwowanej, w occie lub soli. Smakują one podobnie do pieczarek, choć mają charakterystyczny, owocowy zapach.
Grzyby z polskich lasów
Oferujemy także grzyby pochodzące z polskich lasów. Wśród nich znajdziesz szlachetne borowiki, kurki, podgrzybki, koźlaki czy opieńki. Dostarczamy też mniej popularne gatunki, jak rydze, kanie lub gąski. Do bardziej wytwornych dań idealnym wyborem są trufle, wykorzystywane w towarzystwie warzyw cebulowych m.in. do tworzenia risotto, omletów czy kompozycji na bazie makaronów. Sprzedajemy też pieczarki, stanowiące dodatek do wielu dań kochanych przez Polaków.