Warzywa kapustne


Prozdrowotne właściwości warzyw kapustnych znane są już od czasów starożytnych. Świeża kapusta, kalafior, brokuły czy brukselka są bogatym źródłem wapnia, witaminy C oraz żelaza. Wspomagają również poprawne działanie naszego układu odpornościowego, skutecznie i trwale obniżają też poziom złego cholesterolu. A najnowsze badania wskazują także, iż zapobiegają powstawaniu nowotworów.


Warzywa kapustne można przyrządzić na wiele ciekawych sposobów, wykorzystując ich dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Chętnie dostarczymy je do Twojej kuchni.

 

warzywa kapustne

 

Zastosowane warzyw kapustnych


Warzywa kapustne są wykorzystywane m.in. do przygotowywania dań z kuchni polskiej. Największą popularnością cieszy się kapusta. Służy ona do tworzenia bigosu, zupy jarzynowej czy gołąbków. Duszona kapusta wciąż stanowi bardzo lubiany dodatek do różnego rodzaju mięs.

Warzywa kapustne stosuje się również do przygotowywania kiszonej. Jeśli chodzi o kuchnię azjatycką, ogromną popularnością cieszy się pikantne kimchi. W Polsce w niemal każdym domu doskonale znana jest kapusta kiszona.

Pozostałe warzywa kapustne, takie jak kalafiory, brukselki czy brokuły również znajdują swoje zastosowanie w wielu kuchniach. Doskonale komponują się z ziemniakami oraz różnymi gatunkami warzyw korzeniowych. Wśród mniej popularnych, choć wciąż cenionych roślin tego typu, można wyróżnić np.:

  • kapustę pekińską,
  • jarmuż,
  • kapustę włoską,
  • kalarepę,
  • kapustę pak choi.

Wiele produktów tego typu to podstawowe składniki kuchni azjatyckich, m.in. chińskiej, japońskiej czy koreańskiej. Dostarczamy je do restauracji o różnych profilach działalności. To wysokiej jakości produkty, w znacznym procencie pochodzące od polskich rolników.

 


 

Brokuł

Brokuł

Brukselka

Brukselka

Kapusta

Kapusta

Kalafior

Kalafior

Kalafior romanesco

Kalafior romanesco

Kalafior żółty

Kalafior żółty

Kalarepa

Kalarepa

Kalafior fioletowy

Kalafior fioletowy