Warzywa strączkowe – bogactwo białka
Zalety warzyw strączkowych od dawna doceniają osoby będące na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ponieważ są one niezwykle bogatym źródłem białka. Ponad są idealne dla osób będących na diecie odchudzającej, gdyż ich spożywanie aktywnie wspiera utratę zbędnych kilogramów. Co równie ważne, w czasie diety soczewica, bób, soja czy groch nie powodują wzrostu poziomu glukozy w naszej krwi.
Nie możemy zapominać także o bogactwie witamin i mikroelementów, jakie kryją w sobie strączki. Żelazo, potas, magnez czy cynk to tylko niektóre z nich. Warto również pamiętać, że składniki warzyw strączkowych chronią nasz układ nerwowy, dzięki czemu aktywnie wpływają na łagodzenie skutków wszechobecnego stresu.
Warzywa strączkowe o wielu zastosowaniach
Dostępne warzywa strączkowe mogą być wykorzystywane w różnych celach. Powszechnie tworzy się z nich potrawy słone. To obowiązkowy składnik wielu dań kuchni meksykańskiej. Strączki są niezbędne również do przygotowania bardzo popularnego falafela – wówczas konieczne jest wykorzystanie ciecierzycy. Z tego samego produktu tworzy się również hummus, od razu kojarzący się z kuchniami wschodnimi.
Warzywa strączkowe znajdują swoje zastosowanie także w kuchni polskiej. Zaliczyć do nich można m.in. groch, stanowiący podstawę pożywnej zupy. Dostarczamy produkty tego typu zarówno do restauracji, jak i stołówek, hoteli czy firm zajmujących się dietami pudełkowymi. Stawiamy zwłaszcza na produkty polskie, pochodzące od lokalnych producentów.
Strączki warto łączyć z wieloma innymi składnikami. Komponują się świetnie m.in. z warzywami kapustnymi. To produkty niezwykle sycące. Dostarczamy je zarówno w wersji świeżej, jak i uprzednio ususzonej. Ze strączków można przygotować również mąki, które służą do produkcji np. białkowych makaronów.