Warzywa liściowe


Warzywa liściowe z roku na rok zyskują coraz szersze grono zwolenników i to nie tylko wśród wegetarian i wegan. Są cenione za bogactwo cennych witamin oraz soli mineralnych. Ich regularne spożywanie ma zbawienny wpływ zarówno na zdrowie, jak i doskonałe samopoczucie.


Szpinak, sałata czy rukola nie tylko są zdrowe, ale i doskonale wyglądają na talerzu, wzbogacając dietę w kolory i smaki, których próżno szukać w przetworzonych produktach. Zdecydowanie warto przekonać się do nich i wypróbować te, które mamy w naszej bardzo bogatej ofercie.

 

warzywa liściowe

 

Co zalicza się do warzyw liściowych?


Z warzywami liściowymi od razu kojarzy się sałata. Nie jest ona jednak jedynym przedstawicielem tej grupy. Warzywa liściowe to przede wszystkim:

  • sałata głowiasta,
  • cykoria,
  • sałata rzymska,
  • pietruszka naciowa,
  • koper włoski,
  • sałata łodygowa,
  • seler naciowy,
  • szczaw,
  • roszponka,
  • szpinak,
  • rukola.

Warzywa liściowe mają wiele zastosowań. Niektórych z nich nie da się podgrzać, czego świetnym przykładem jest sałata. Inne doskonale zachowują się po wpływem wysokiej temperatury, dlatego często stosuje się je m.in. w kompozycjach z makaronem czy pizzach. Mowa tu głównie o szpinaku. Na obróbkę termiczną dobrze reaguje też pietruszka, stanowiąca podstawowy składnik domowego rosołu. W wielu potrawach jest ona traktowana również jako przyprawa i stosowana w towarzystwie świeżych ziół.

Dostarczamy naszym klientom różnorodne warzywa liściowe. Są to produkty, które pochodzą od lokalnych rolników, a w sezonie, gdy nie ma do nich dostępu – z zagranicy. Dbamy o to, by cechowały się one wysoką jakością. Dostarczamy je zarówno do pizzerii, jak i restauracji specjalizujących się w potrawach polskich, stołówek czy hoteli. Warzywa liściowe są bowiem obecne w niemal każdej kuchni.

 


 

Burak liściowy (mangold)

Burak liściowy (mangold)

Botwina

Botwina

Szpinak

Szpinak

Szpinak baby

Szpinak baby