Dla restauracji. Gdzie zaopatrzyć się w świeże warzywa i owoce?
Warzywa i owoce to jeden z najważniejszych składników naszej codziennej diety. Produkty roślinne są bogate w związki antyoksydacyjne, karotenoidy, polifenole, witaminy, błonnik pokarmowy i sole mineralne. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych, gwarantując utrzymanie prawidłowej kondycji zdrowotnej. To integralny element dobrze zbilansowanej diety, który dodatkowo niweluje problem monotonii odżywania i charakteryzuje się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Moda na świeże warzywa i owoce w restauracji
Rynek eko-żywności bardzo dynamicznie się rozwija, zwłaszcza w hotelarsko-gastronomicznym sektorze HORECA. Jego głównymi odbiorcami są hotele, restauracje, bary i firmy cateringowe. Moda na świeże warzywa i owoce w restauracjach rośnie z roku na rok i coraz częściej wykorzystywane są one jako zdrowa alternatywa przetworzonych produktów. Pojawia się pytanie, gdzie restauracje mogą zaopatrzyć się w świeże warzywa i owoce najwyższej jakości? Najbardziej korzystnym ekonomicznie rozwiązaniem jest nawiązanie współpracy z hurtownią warzyw i owoców. Nowoczesne hurtownie posiadają w swojej ofercie nie tylko warzywa i owoce, ale także sałaty, kiełki, mikro-liście, zioła czy grzyby. To doskonałe rozwiązanie dla restauratorów, oczekujących kompleksowej obsługi i zaspokojenia wszystkich potrzeb w zakresie roślinnych produktów spożywczych. Podstawą stosunków biznesowych pomiędzy restauracją a hurtownią jest umowa o współpracy. Powinny w niej zostać szczegółowo opisane kwestie finansowania, reklamacji czy naliczania rabatów.
Gdzie zaopatrywać się w świeże warzywa i owoce?
W przypadku niewielkich lokalów gastronomicznych często stosowaną praktyką jest zaopatrywanie się w niezbędne produkty na lokalnych targach i w dużych marketach. Szybko rozprzestrzeniającym się trendem w branży gastronomicznej jest samodzielnie wybieranie produktów przez kucharza, który dzięki temu może w 100% kontrolować jakość wykorzystywanych składników. Taka metoda jest jednak czasochłonna i nie sprawdza się w większych placówkach. Alternatywą mogą być dyskonty i lokalne sklepy, a także robienie zakupów w internecie czy dokonywanie zamówień bezpośrednio u producenta.
Hurtownia warzyw i owoców dla gastronomii dostarcza zdrową, sprawdzoną i najlepszą jakościowo żywność. Oferowane produkty posiadają gwarancję jakości HACCP, czyli certyfikat bezpieczeństwa higieny produkcji żywności. Niewątpliwym atutem tego rozwiązania jest możliwość zaplanowania dostawy świeżych warzyw i owoców na konkretny termin. Alternatywą są hurtownie typu cash and carry, które nie oferują usługi dostawy do lokalu. Zdecydowanie się na ten wariant wymaga jednak dysponowania specjalistycznym pojazdem i asortymentem transportowym do bezpiecznego przewiezienia warzyw i owoców. Hurtownie oferują atrakcyjne ceny, a jakość ich usług można łatwo zweryfikować w oparciu o opinie i rekomendacje klientów. Każdą dostępną opcję należy rozważyć pod kątem stosunku jakości do ceny.