Jak cukry w owocach wpływają na zdrowie?
Powszechnie wiadomo, że owoce są bardzo zdrowe i każdy z nas powinien spożywać je regularnie. Z drugiej strony wiele mówi się o cukrze i jego szkodliwości. Dietetycy i lekarze zalecają, aby zdecydowanie unikać tego produktu spożywczego. Nie jest zaś tajemnicą, że owoce także zawierają cukier. Czy ten z owoców jest tak samo szkodliwy? Jaki wpływa na nasz organizm? Sprawdź!
Czy cukier z owoców jest szkodliwy?
Owoce zawierają cukry proste, a dokładniej fruktozę. Trzeba wyraźnie podkreślić, że jest ona zaliczana do grupy węglowodanów, czyli jednego z trzech podstawowych makroskładników zbilansowanego żywienia. Co istotne, odpowiadają one za energię, co oznacza, że są zupełnie niezbędne do funkcjonowania organizmu. Węglowodany możemy jednak podzielić na „dobre”, czyli proste oraz „złe”, czyli złożone. Jak łatwo się domyślić, fruktoza jako jednocukier zaliczana jest do pierwszej grupy.
Nie jest jednak tak, że fruktoza jest zupełnie obojętna dla naszego zdrowia. Należy mieć na uwadze, że jedynie w nadmiarze może mieć negatywny wpływ na organizm. Przesadne spożywanie cukru owocowego niekiedy powoduje dysfunkcje przewodu pokarmowego czy wzrost trójglicerydów we krwi.
Czy cukier owocowy jest tak samo szkodliwy jak biały rafinowany?
Zdecydowanie nie! Kluczem do sukcesu okaże się jednak wybór w pełni naturalnego źródła fruktozy, pochodzącej z wysokiej jakości produktów. Słowem, codzienne zaopatrzenie w owoce musi być dobrze przemyślane. Oznacza to, że najlepiej wybierać sprawdzonych dostawców, którzy oferują jedynie świeże smakołyki. Pamiętaj zarazem, że niezwykle istotny jest umiar. Oczywiście cukier owocowy jest lepszym zamiennikiem białego, jednak nie oznacza to, że można go spożywać bez ograniczeń.
Dobrą wiadomością jest fakt, iż fruktoza jest niemal dwa razy słodsza od cukru białego. W praktyce wystarczy połowa standardowej porcji słodzidła, aby osiągnąć takie same walory smakowe danej potrawy.