Jakie właściwości i wartości odżywcze mają gruszki?
Owoce obfitują nie tylko w niezastąpiony smak. WHO zaleca ich konsumpcję każdego dnia ze względu na cenne wartości odżywcze. Jakie właściwości mają gruszki?
Co warto wiedzieć o gruszkach?
Gruszki to przede wszystkim cenne źródło potasu. Jedna, średniej wielkości sztuka, zawiera go aż około 115 mg. Odpowiedni poziom tego pierwiastka w organizmie przekłada się zaś na poprawne funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego, a także mięśni. Jego niedobór może z kolei powodować mnóstwo dokuczliwych dolegliwości, w tym m.in. trudności z koncentracją, zaburzenia rytmu serca czy drżenie mięśni.
To jednak nie wszystko, co mają do zaoferowania gruszki! Zawierają one bowiem także bor, wpływający pozytywnie na pracę mózgu. Składnik ten pobudza szare komórki do pracy, ułatwiając tym samym maksymalne skupienie. Słowem, gruszka może okazać się świetnym pomocnikiem w codziennej nauce lub podczas pracy.
Warto mieć na uwadze, że gruszki są niskokaloryczne. Z tego względu mogą być spożywane przez osoby będące na diecie redukcyjnej. Jeden owoc zawiera jedynie 60 kcal. Co ciekawe, potas to nie jedyny składnik, w który obfituje gruszka. Zawiera ona również fosfor, sód, miedź, żelazo oraz wapń, a także witaminę C, B1, B2, B6 i PP. Pamiętaj jednak, aby wybierać produkty jedynie ze sprawdzonych hurtowni owoców.
Jak wykorzystać gruszki w kuchni?
Gruszki, jak każdy inny owoc, mogą być dodatkiem do wszelkich słodkich potraw. Mowa tu m.in. o owsiance, naleśnikach czy płatkach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stanowiły one również samodzielną przekąskę. Z gruszek wykonasz również tzw. gruszewnik, czyli podlaski napój wigilijny. Co ciekawe, owoce te chętnie dodawane są do dań mięsnych, np. pieczonej kaczki lub indyka. Ich soczystość sprawia bowiem, że świetnie poprawiają walory smakowe drobiu.