Które odmiany pomidorów są najsmaczniejsze?

Pomidory są popularnymi warzywami, dostępnymi przez cały rok. Kupione w sezonie letnim są najlepsze, gdyż wzrastają w optymalnych warunkach. Ich smak i aromat w dużej mierze zależą również od odmiany. Mogą być bowiem bardziej lub mniej mięsiste, soczyste lub słodkie. Sprawdź, na które warto zwrócić szczególną uwagę!

Bawole serce i Faworyt

Bawole serce to odmiana, której nazwa wzięła się od charakterystycznego kształtu owocu. Są one wybierane przez wielu smakoszy, przez wzgląd na ich wyjątkowy smak. Doskonale sprawdzają się na kanapki, sałatki, można z nich przygotować doskonałe przetwory. Docenia się je przede wszystkim za jasnoczerwony, bardzo słodki, mięsisty oraz soczysty miąższ, niewielką ilość pestek i niewielkie komory nasienne. Są dość duże, waga pojedynczego owocu może dochodzić nawet do 0,7 kg.

Popularną odmianą pomidorów jest również Faworyt, który ma wyjątkowo cienką skórkę. To smaczne pomidory, zwykle duże, o wadze wynoszącej nawet 500 gram. Owoce o lekko spłaszczonym kształcie, mają mięsisty miąższ o malinowej barwie.

Jeśli masz problem z wyborem najsmaczniejszych pomidorów, skontaktuj się z nami. Codziennie dostarczamy świeże warzywa dla hoteli i restauracji. Chętnie przywieziemy je do Twojego lokalu!

Pomidory malinowe

Od lat dużą popularnością cieszą się pomidory malinowe. Mają dużo witaminy C oraz likopenu, dzięki czemu doskonale wzmacniają odporność. Ich ważną cechą jest niesamowity smak, gęstość oraz soczystość miąższu. Idealne na kanapki i do sałatek, mają niewiele kalorii. Wśród najbardziej znanych można wymienić: malinowy olbrzym, malinowy ożarowski oraz malinowy retro.

Cechują się wieloma korzystnymi dla organizmu właściwościami oraz bogactwem wartości odżywczych.

pomidory