Które warzywa są najchętniej stosowane w polskiej kuchni?
Warzywa to ważny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Codziennie spożywane wpływają na samopoczucie oraz wygląd, są podstawą diety. Wiele z nich ma niepowtarzalny smak, który lubiany jest przez szeroki grono smakoszy. Można je spożywać na surowo, gotowane, smażone i grillowane. Które z nich cieszą się największą popularnością w Polsce?
Ziemniaki, pomidory oraz cebula
Pomidory i ziemniaki to warzywa, po które przede wszystkim sięgają Polacy. Przygotowywane na wiele sposobów są jednym z podstawowych składników naszej diety. Są atrakcyjne cenowo, sycące, niskokaloryczne i pełne składników odżywczych. Zawierają potas i mangan, witaminy C i B6.
Pomidory spożywane są przez cały rok. Gruntowe, koktajlowe i malinowe są idealnym składnikiem sałatek, kanapek i przetworów. Zawierają cenny likopen, który ma właściwości silnego antyutleniacza, mogącego opóźniać proces starzenia się organizmu. Pomidory wzmacniają organizm, wspomagają układ odpornościowy, są niezastąpione w diecie odchudzającej. Cebula to doskonały i zdrowy dodatek do dań gotowanych, smażonych i pieczonych. Wiele osób lubi ją jeść na surowo.
Warto zwrócić uwagę na jakość spożywanych warzyw. Nasza hurtownia warzyw dostarcza swoim klientom najwyższej jakości warzywa, produkowane przez lokalnych producentów. Dzięki temu są one zawsze świeże i pełne smaku.
Sałata, ogórki, kapusta i marchew
Sałata jest warzywem bogatym w kwas foliowy i błonnik. To wspaniały składnik sałatek, doskonale komponuje się m.in. z pomidorami, ogórkami, rzodkiewką. Kapusta od lat jest królową warzywniaka. Spożywana na surowo i po ugotowaniu, jest niskokaloryczna. Ma witaminy z grupy B oraz witaminę C. Z kolei marchewka jest bogatym źródłem beta-karotenu, a więc prowitaminy A. Ma ona pozytywny wpływ na wzrok, układ odpornościowy i skórę.