Podstawowe rodzaje warzyw i owoców
Owoce i warzywa są podstawą dobrze zbilansowanej diety. W każdym sklepie czy hurtowni warzyw znajduje się wiele różnych gatunków warzyw i owoców. Każde z nich ma inne właściwości odżywcze i inne walory smakowe. Wyróżnić możemy jednak kilka podstawowych rodzajów owoców i warzyw. Czym się wyróżniają?
Jakie rodzaje owoców wyróżniamy?
Cytryny, grapefruity, pomarańcze, limonki i mandarynki należą do pierwszego rodzaju owoców, czyli do cytrusów. Wyróżniają się przede wszystkim dużą zawartością witaminy C, kwasu foliowego i potasu. Jednym z najpopularniejszych rodzajów owoców Polsce są owoce pestkowe. Zaliczamy do nich przede wszystkim wiśnie, czereśnie, morele, nektarynki i śliwki.
Owoce pestkowe są chętnie spożywane na surowo, a oprócz tego można je dodawać do deserów, kompotów, a nawet dań mięsnych. Owoce, w których wnętrzu kryją się niewielkich rozmiarów pestki, nazywamy owocami ziarnkowymi. Zaliczamy do nich przede wszystkim gruszki, które korzystnie wpływają na układ krążenia oraz jabłka, które minimalizują ryzyko wystąpienia miażdżycy. Do owoców ziarnkowych zaliczamy również arbuzy, kiwi, melony, winogrona i pigwę.
W deserach i zdrowych koktajlach często możemy znaleźć owoce jagodowe. Są to przede wszystkim truskawki, maliny, poziomki, jeżymy borówki, a także agrest, porzeczki i żurawina. Ostatnim rodzajem owoców są owoce egzotyczne, które mogą być smaczną przekąską, a także dodatkiem do deserów, sałatek czy dań obiadowych. Banan, mango, ananas czy kokos to popularniejsze owoce egzotyczne. Możemy do nich zaliczyć również physalis, marakuję, pitahaję, papaję, czy tamarillo.
Jakie są rodzaje warzyw?
Warzywa są bardzo ważnym elementem diety i w miarę możliwości powinny się znaleźć w każdym posiłku. Do podstawowych rodzajów warzyw zaliczamy:
- warzywa korzeniowe, które są bogate w potas, żelazo, magnez i wapń (ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, topinambur, seler, brukiew),
- warzywa owocowe, na przykład cukinia, dynia, bakłażan, ogórek, papryka i pomidor. Każde z nich jest bogate w wiele witamin i wartości odżywczych,
- warzywa kapustne, które są źródłem żelaza, wapnia i witaminy C (brukselka, kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa),
- warzywa strączkowe, które są doceniane przez wegan i wegetarian z uwagi na dużą zawartość białka (fasolka, groszek, bób),
- warzywa cebulowe, które zawierają duże ilości substancji bakteriobójczych (czosnek, cebula, por),
- warzywa liściowe, które są bogate w sole mineralne i witaminy (szpinak, botwina, burak liściowy),
- warzywa rzepowate, które oddziałują korzystnie na cerę i włosy (rzodkiew, rzodkiewka, rzepa).