Sałaty i kiełki - zdrowe urozmaicenie na talerzu
Zarówno kiełki, jak i sałaty zawierają substancje wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Pomagają oczyścić go ze szkodliwych związków oraz mają pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego i nerwowego.
Poza swoimi walorami smakowymi kiełki i sałaty stanowią bogate źródło witamin:
- C – jest skutecznym przeciwutleniaczem,
- E – zapobiega miażdżycy,
- A – wspomaga wzrok,
- K – wpływa dobroczynnie na krzepliwość krwi,
a także mikro- i makroelementów, między innymi:
- żelaza – wspomaga produkcję czerwonych krwinek, uczestniczy w transporcie tlenu do płuc,
- potasu – reguluje pracę serca oraz ciśnienie krwi,
- fosforu – odpowiada za mineralizację kości oraz chroni ściany komórek,
- luteiny – chroni oczy przed zaćmą i szkodliwym promieniowaniem.
Sałaty i kiełki stanowią też dobre źródło aminokwasów i flawonoidów.
Jakie rodzaje kiełków i sałat są najzdrowsze?
Sałaty i kiełki można mieszać ze sobą w daniach i na kanapkach, same są też dobrą przekąską w ciągu dnia. Kiełki brokuła, lucerny, buraka, fasoli mung, grochu i innych są dla organizmu istną „bombą zdrowotną” oraz komponują się świetnie z pysznymi sałatami, np. rzymską, rukolą, radicchio, shizo.
A oto, co zyskamy włączając je do jadłospisu:
- kiełki brokuła zawierają sulforan, który ma działanie silnie antynowotworowe oraz hamuje wzrost bakterii H. pylori (powodującej chorobę wrzodową śluzówki żołądka);
- kiełki lucerny dzięki zawartości saponin wspomagają wchłanianie substancji odżywczych z jelit do krwioobiegu, a substancje fitochemiczne pomagają walczyć z bólami stawów. Nie są jednak zalecane kobietom w ciąży,
- kiełki buraka z kolei wspierają oragnizm w walce z anemią i uzupełniają niedobory m.in. potasu
i magnezu, a dzięki zawartości błonnika czujemy się po nich syci,
- cykoria, rukola, sałata rzymska, mizuna zielona – wyróżniają się fantastycznym działaniem antyutleniającym i są pełne ważnych witamin.