Warzywa i owoce jako ważny składnik diety
Prawie codziennie słyszymy o tym, że owoce i warzywa są bardzo ważnym składnikiem diety. To oczywiście prawda: dieta bogata w owoce i warzywa dostarcza naszym organizmom wiele składników odżywczych i ma ogromne znaczenie w walce z wieloma chorobami. Warto przyjrzeć się temu zagadnieniu bliżej.
Naturalna profilaktyka
Jedzenie owoców i warzyw pomaga zapobiegać wielu groźnym chorobom. Przede wszystkim zmniejsza się ryzyko udaru, sprawniej zaczyna działać nasz układ sercowo-naczyniowy. Owoce i warzywa w codziennej diecie mają wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II oraz niektóre nowotwory (żołądka, jelita grubego i odbytu). Zmniejszają też ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca, a także nadciśnienia i kamieni nerkowych. Świeże warzywa są główną bronią w walce z otyłością i nadwagą. Owoce zawierają od nich więcej cukrów.
Składniki odżywcze
Duża większość owoców i warzyw zawiera bardzo mało tłuszczów, do tego wcale nie zawierają one cholesterolu. Są za to bogatym źródłem potasu, błonnika, kwasu foliowego, witaminy A i C. Potas niezbędny jest do utrzymywania prawidłowego ciśnienia krwi, a błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga pracę jelit. Kwas foliowy niezbędny jest organizmowi do tworzenia czerwonych komórek krwi. Jego spożywanie jest szczególnie dla kobiet w ciąży. Witamina A chroni nasz organizm przed infekcjami. Odpowiedzialna jest również za zdrowie oczu oraz piękną skórę. Witamina C z kolei dba o nasze dziąsła i zęby. Uszczelnia też naczynia krwionośne, dzięki niej lepiej goją się rany i skaleczenia. Ma duży wpływ na odpowiednie wchłanianie żelaza. Pamiętajmy, że owoce i warzywa w piramidzie żywienia zajmują drugie miejsce zaraz po produktach zbożowych. Należy zjeść ich przynajmniej 600-700 g dziennie i powinny być dodawane do każdego posiłku. Zdrowe odżywianie wymaga, by spożywać warzywa w postaci surowej z niewielkim dodatkiem oleju roślinnego, który ułatwia przyswajanie witaminy A i E. Można je również gotować na parze lub lekko podduszać.